Üreme Sistemi Anatomisi - Şahiner, Esra; Boz, İlkay (Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Temelleri, 2024)
Kadın üreme sistemi pelvis boşluğunda yer alan ve pelvik taban tarafından desteklenen iç üreme organları ile perinede bulunan dış üreme organlarından oluşmaktadır. Kadında iç ve dış üreme organları, over hormonları olan östrojen ve progesteronun etkisi ile gelişir ve olgunlaşır. Hormonların etkisi ile anne karnında başlayan gelişme, puberte ve kadının doğurganlık çağı boyunca devam eder. Kadında iç üreme organları; dıştan içe doğru vajina, uterus, tuba uterinalar ve overlerden oluşmaktadır. Dış üreme organları ise mons pubis, labia majör ve minör, klitoris ve vestibulden oluşur. Dış üreme organlarının büyüklüğü, şekli ve rengi ırk, yaş, heredite ve doğurganlık durumuna göre farklılaşabilir. Kadın üreme sistemini destekleyen yapılar kemik pelvis, pelvik ligamentler, pelvis tabanı-perineum, pelvik taban kasları ve pelvik fasyadır. Pelvis tabanı pelvik organları destekler. Üretra, vajina ve rektum açıklığının bulunduğu pelvis tabanı, üriner ve anal sfinkterlerin kasılmasını sağlar. Aynı zamanda pelvis tabanı cinsel ilişki ve doğum eyleminde de önemlidir. Pelvis tabanı fetüsün pelvisten çıkabilmesi için gevşer. Erkek üreme sistemi de kadında olduğu gibi iç ve dış üreme organlarından oluşur. Testisler, epididimis, ejekülasyon kanalı, duktus deferens, prostat, vesicula seminalis ve bulboüretral bezi iç üreme organlarını oluşturur. Penis ve skrotum ise dış üreme organlarını oluşturur.