Semra Ertan: Benim Adım Yabancı - İlkılıç, Süreyya (Karşılaştırmalı Edebiyat, Kuram ve Uygulama, 2023)
Bu çalışmada yetmişli yıllarda Almanya’da işçi sözleşmesi kapsamında misafir işçi olarak çalışan ailesinin yanına giden Semra Ertan’ın yaşamı ve Ertan’ın 2020 yılında ilk baskısı çıkan Mein Name ist Ausländer / Benim Adım Yabancı adlı kitabı üzerinde durulmaktadır. Ertan, 1971 yılında geldiği Almanya’da, yaşadığı insani olmayan şartlar ve yabancı düşmanlığı neticesinde Hamburg’da 1982 yılının Mayıs ayında protesto amacıyla benzin dökerek kendini yaktı. Ölümü hem Almanya’da hem de Türkiye’de büyük yankı uyandıran Semra Ertan’ın kaleme aldığı şiirler, ölümünden sonra ablası Zühal Bilir-Meier ve yeğeni Cana Bilir-Meier’in girişimleri ile kitap haline getirilerek Edition Assemblage yayınevinde yayınlandı. Ertan’ın eserinde yer alan metinlerin (şiirlerin), 1970’li yıllarda başlayan Almanya’daki Türk Göçmen Edebiyatı ile içerik olarak uyum içinde olduğu görülmektedir. Almanya’daki Türk Göçmen Edebiyatı, özellikle 1961 yılında Türkiye ile Almanya arasında imzalanan İşçi Sözleşmesi ile giden Türkler ile farklı nedenlerle (öğrenci, sığınmacı vd.) Almanya’ya göç etmiş olan Türk insanının yazmış olduğu metinlere verilen addır. Almanya’da 1970’lerden sonra başlayan bu edebiyat türü günümüze kadar hem isim hem de konu ve dil bakımından önemli değişikliklere uğramıştır. Bu kapsamda edebi anlamda aktif olan üç dönemden (1970-1980; 1980-1990; 1990 sonrası) bahsetmek mümkündür. Başlangıcından günümüze kadar yazıldıkları dönemlerde yayınlanmış ve yazıldıkları döneme ait özellikleri içinde barındıran edebi metinlerin haricinde, gizli kalan ve ancak ölümünden sonra yazarın yakınları tarafından tespit edilebilen bir çok yazar ve bu yazarlara ait eserlerin olduğu şüphesizdir. Semra Ertan’ın yazıları da Almanya’daki Türk Göçmen Edebiyatının bilhassa ikinci dönem özelliklerini taşımaktadır.