Yüzmede Solunum Sistemi ve Akciğer Kapasitesi - Oktay, Gökçe; Büyükergün, Aliye (Hastalıkta ve Sağlıkta Egzersizin Önemi, 2024)
Toplumda oldukça yaygın görülen fiziksel sağlık sorunlarının başında solunum sistemi bozuklukları gelmektedir. Dünya Sağlık Örgütü'nün Dünya Sağlık Raporu'nda yer alan açıklamasına göre, dünyadaki tüm ölümlerin yüzde 17,4'üyle akciğer hastalıklarının temel nedeni olduğu belirtiliyor. Bu rahatsızlıkların tedavisinde egzersizinde önemli bir rol oynadığı bilinmektedir. Egzersiz sırasında, solunum sisteminde bazı kısıtlamalar meydana gelir ve bu durum, solunum fonksiyonlarında iyileşme sağlar. Yüzme, sağlığın ve solunum fonksiyonlarının geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi için en çok uygulanan ve önerilen egzersiz yöntemlerinden biridir. Yüzmenin özel solunum teknikleri, yatay pozisyonu ve belirli çevresel koşullardaki uygulanış biçimi, solunum fonksiyonlarına ve akciğer kapasitesine önemli ölçüde katkı sağlamaktadır. Ayrıca, yüzme temelde aerobik bir egzersiz olup yeterli oksijen alımını gerektirmektedir, bu da solunum sistemi üzerinde çeşitli faydaları beraberinde getirir. Literatür taraması, sedanter bireylerde yüzme egzersizlerinin solunum ve dolaşım sistemleri üzerindeki etkilerini inceleyen çalışmaların sınırlı olduğunu ortaya koymaktadır. Bu alandaki gelecek araştırmaların, literatüre önemli katkılar sağlama potansiyeline sahip olduğu düşünülmektedir.