Mobil Bankacılık Kullanımını Etkileyen Faktörlerin BWM ve Fucom Yöntemiyle Analizi - Çilek, Arif; Şeyranlıoğlu, Onur (Ekonomi ve Yönetim Bilimlerinde Güncel Akademik Araştırmalar II (Mart), 2023)
Bu çalışmada, dijitalleşme ve finansal hizmetlerin entegrasyonu ile evrimleşen mobil bankacılık uygulamalarının kullanımını etkileyen faktörlerin önem derecesinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Mobil bankacılık kullanımını etkileyen faktörlerin önem derecelerinin tespitinde çok kriterli karar verme yöntemleri (BWM ve FUCOM) kullanılmıştır. Literatürde, yöntemlerin ilk defa bu amaç doğrultusunda kullanılması, çalışmanın özgünlüğünü oluşturmaktadır. Çalışmada bankacılık sektöründe çalışmış, tecrübesi ve bilgi birikimi olan üç akademisyenin ortak görüşleri doğrultusunda analizler yapılmıştır. Mobil bankacılık kullanımında en önemli faktör BWM, FUCOM ve Birleştirilmiş Ağırlıklandırma yönteminden ulaşılan sonuçlara göre kesintisiz ulaşılabilirlik faktörüdür. Bu faktörü sırasıyla düşük maliyet, güvenlik, yer ve zaman sınırının olmaması, yalın ve anlaşılır olması faktörleri izlemiştir.