İşletmelerin Uluslararasılaşmasına Yönelik Modellerin Ağ Yaklaşımı Bakış Açısıyla İncelenmesi - Berber, Şayan; Can, Esin (Ekonomi ve Yönetim Bilimlerinde Güncel Akademik Araştırmalar II (Mart), 2023)
Bu çalışmada, işletmelerin uluslararasılaşmasını açıklamaya yönelik geliştirilen geleneksel modeller ve doksanlı yılların ortalarından itibaren literatüre girip, kuruluşu itibariyle kısa sürede uluslararası hale gelebilen işletmelerin uluslararasılaşmasını açıklayan küresel doğan işletme modeli; uluslararasılaşmanın işletmelerin içinde yer aldığı ağdaki diğer aktörlerle olan ilişkileri yoluyla gerçekleştiğini savunan uluslararasılaşmada ağ yaklaşımı perspektifinden değerlendirilmektedir. Çalışmanın amacı; uluslararasılaşmada ağ yaklaşımının, geleneksel modeller ve küresel doğan işletme modeli üzerindeki etkisini ve geçerliğini, ilgili literatür çerçevesinde kavramsal olarak tartışmak ve literatürümüze katkı sağlayacak alt yapı çerçevesini konuya ilgi duyanlar için görülebilir kılmaktır. Çalışma kapsamında, uluslararasılaşmada küresel doğan işletme modeli ile öncesinde gelişen geleneksel modeller, bağlam farklılıkları çerçevesinde değerlendirilmekte ve ağ yaklaşımı bu değerlendirmeye entegre edilmektedir.