Kovid-19 Pandemi Süreci Altında Brent Ham Petrol Fiyatlarının Öngörülmesi: Koşullu Lstm Modeli - Anavatan, Aygül (Ekonomi ve Yönetim Bilimlerinde Güncel Akademik Araştırmalar II (Mart), 2023)
Yenilenemez güç kaynaklarından biri olan ham petrol, çağdaş endüstrinin can damarıdır. Sanayi, ulaşım, otomobil, kozmetik, enerji, kimya, ilaç gibi birçok sektörde kullanılan ham petrol, dünya ekonomisinde çok önemli yere sahiptir ve bu nedenle “siyah altın” olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada, Brent petrol fiyatları ARIMA, LSTM ve koşullu LSTM modelleri ile tahmin edilmiş ve 60 günlük öngörü değerleri elde edilmiştir. Tüm modellerde Brent petrol fiyatları, avro/dolar endeksi, doğalgaz fiyatı, ABD dolar endeksi, kovid-19 kukla değişkeni girdi olarak kullanılmıştır. Bu çalışmanın literatüre katkısı koşullu LSTM modeli kullanarak kovid-19 etkisinin eğitim setine dahil edilmeksizin yardımcı bir özellik olarak ele alınmasıdır.