Yapım Yönetiminde Yeni Yaklaşımlar - Çivici, Tülay (Mimarlıkta Yapı Bilgisi, 2024)
İnsanın temel gereksinimlerini karşılamaya yönelik eylemleri üretim olarak adlandırılmaktadır. Yapı üretimi bu eylemlerden biridir. Yapı üretimi temelde barınma ihtiyacını karşılamaya yöneliktir. Ancak toplumsal yaşamın değişimi ve gelişimi yapı tiplerinde de çeşitlenmeye yol açmıştır. Yapı üretim sürecinde de karmaşık süreçlerin izlenmesi gerekliliği kaçınılmaz olmuştur. Yapı üretim duygu ve sezginin yerine yönetim tekniklerinin uygulanması gerekliliği doğmuştur. Bu bölümde öncelikle yapı üretim süreci anlatılmıştır. Sistem yaklaşımıyla ele alınan yapı üretim sürecinin taşıdığı proje özelliği dolayısıyla farklılaşan çoklu organizasyon yapısına çalışmada yer verilmiştir. Ayrıca çalışmada tarihsel süreç içerisinde yönetim teorilerinin gelişim aşamaları anlatılmıştır. Odağına insanı alan yapı üretim süreci çıktıları bakımından yapılı çevreye katkı sunarken, diğer yandan üretim sürecinde kaynaklar tüketmektedir. Doğal kaynaklarla sınırlı kalmayan bu tüketim alanında yapı üretim sürecince benimsenen/uygulanan yönetim yaklaşımı önem kazanmaktadır. Yönetim bilimi ve yapı sektörünün kesiştiği alan olan yapım yönetim kavramı ve içeriği ilgili otoriteler ve araştırmacılar perspektifinden incelenmiştir. Son olarak yenilikçi yönetim yaklaşımlarından yalın yönetim ve çevik yönetim düşüncesinin yapı sektörü ve yapı üretim süreci bağlamı ele alınmıştır. Yapı sektörünün aktörleri bulundukları dış çevrenin dinamik, belirsiz koşullarında faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu koşullar altında yeni yönetim yaklaşımları arayışları sektör aktörlerinin yanısıra yapım yönetim alanının referans aldığı disiplinler için de ilgi konusundur. Bu ilgiyle, yalın yönetim ve çevik yönetim yaklaşımlarının yapım yönetim alanında yeni bir bakış açısı kazandırabileceği düşüncesi ile çalışma kapsamına alınmış, her iki konu başlığı genel çerçevesiyle anlatılmıştır. Yapım yönetim alanında, yapı üretim sürecinin farklı aşamalarında bu yaklaşımlarının potansiyeli değerlendirilmelidir. Etkili yönetim teknik ve yaklaşımlarının uygulanması ülke, sektör ve birey ölçeğinde verimli üretim ortamı hazırlayacaktır.