Osteoporozun Önlenmesinde, Egzersizin Önemi - Gündoğdu, Hüseyin Mete (Fonksiyonel Antrenmanlarda Güncel Yaklaşımlar, 2024)
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) hayati tehlike oluşturan hastalıklar sıralamasında, dolaşım sistemi hastalıklarının hemen ardından osteoporozu ikinci sırada konumlandırmaktadır. Hızla artan dünya nüfusu ve yaş ortalaması sebebiyle osteoporoz adını son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz mücadele edilmesi gereken önemli ve ölümcül bir iskelet sistemi hastalığı olarak tanımlanmaktadır. Osteoporoz oluşumunu tetikleyen bazı risk faktörleri bulunmaktadır. Bu faktörler önlenebilir ve önlenemez risk faktörlerinden oluşmaktadır. Literatür taramasına dayalı, derleme şeklinde hazırlanan bu bölümde, osteoporoz hastalığının önlenmesinde ve tedavisinde nonfarmakolojik yöntemlerden biri olarak kabul gören fiziksel aktivite ve egzersizin, önlenebilir risk faktörlerini ortadan kaldırması ve önlenemez olarak kabul edilen faktörlerin ise etkilerinin ertelenmesi için hangi egzersiz türünün, hangi sıklıkla ve ne şiddette yapılması gerektiği, nitelik ve nicelik açısından hangi egzersiz modelinin daha efektif olduğu üzerine yapılan çalışmaların sonuçları derlenerek sunulmuştur.