STEM Etkinlik Uygulamalarının Ortaokul 8. Sınıf Öğrencilerinin Bilimsel Merakına Etkisinin Araştırılması - Eroğlu, Pınar (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış - X, 2024)
Fen eğitiminde son zamanlarda yapılan araştırmalar STEM eğitiminin öğrencilerde problem çözme, yaratıcılık, girişimcilik, eleştirel ve kritik düşünme gibi becerilerin kazandırılmasında önemini vurgulamaktadır. Literatür incelendiğinde ise STEM eğitimlerinin bilimsel merak gibi duyuşsal bir davranış üzerindeki etkisini araştıran araştırmaların sınırlı sayıda olduğu görülmüştür. Bu nedenle, bu çalışmanın amacı; STEM etkinlik uygulamalarının, ortaokul 8.sınıf öğrencilerinin bilimsel merakına etkisini araştırmaktır. Araştırma Ankara ilinde bir devlet ortaokulunda öğrenim gören 30 sekizinci sınıf öğrencisinin gönüllü katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada tek grup ön-test son-test yarı deneysel desen kullanılmış ve STEM etkinlik uygulamaları katılımcı öğrencilerle 6 hafta da tamamlanmıştır. Çalışmanın verileri Cronbach alfa değeri 0,864 olan Cındıl-Kopan(2020) tarafından geliştirilen Bilimsel Merak Ölçeği ile toplanmış ve ölçek öğrencilere ön-test ve son-test olarak uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22 programıyla analiz edilmiştir. Öncelikle bilimsel merak ölçeğinden elde edilen verilerin dağılımının normalliği test edilmiş ve dağılımın normalliği koşulunun sağlandığı belirlenmiştir. Buna göre parametrik test olan bağımlı gruplar t-testi sonuçları dikkate alınmış ve elde edilen sonuca göre puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark olmadığı belirlenmiştir (t(29)= -1,171; p>,05). Bu sonuca göre STEM etkinlik uygulamalarının ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin bilimsel merakı üzerinde etkisinin anlamlı olmadığı söylenebilir. Çalışma grubundaki öğrencilerin 8. sınıf ortaokul öğrencileri olmaları ve etkinlik uygulamalarının liselere geçiş sınavı sürecinde yapılması, öğrencilerin sınav kaygısı ve stresli olmalarının çalışma sürecini etkilediği ve sonucuna yansıdığı düşünülmektedir.