Modelleme Yönteminin Solunum Sistemi Akademik Başarısına ve Bilgi Kalıcılığına Etkisi - Tokgöz, Elif Öznur (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış - X, 2024)
Bu çalışmanın amacı, modelleme yönteminin solunum sistemi akademik başarısına ve bilgi kalıcılığına olan etkisinin araştırılmasıdır. Çalışma üç aşamada gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın birinci aşaması, 12 kişiden oluşan fen bilimleri öğretmenleri ile ikinci aşaması, 60 kişiden oluşan 6. sınıf öğrencileriyle üçüncü aşaması ise 40 kişiden oluşan 4. sınıf öğrencileri ile gerçekleşmiştir. Çalışmanın yöntem kısmında; birinci aşama için durum çalışması, ikinci aşama için yarı deneysel desenlerden son test eşleştirilmiş kontrol gruplu desen, üçüncü aşama için deneme öncesi modellerden tek grup son test modeli ele alınmıştır. Çalışmanın birinci aşamasından elde edilen veriler öğrencilerin solunum sistemi konusu içerisinde yer alan alveol ve kılcal kan damarları arasındaki madde alış-verişi konusunda zorlandıkları yönündedir.Çalışmanın ikinci ve üçüncü aşamalarından elde edilen veriler ise modelleme yönteminin hem 6. sınıf hem de 4. sınıf öğrencilerinde akademik başarı ve kalıcılık durumlarında etkili olduğu yönündedir.