Lise Öğrencilerinin Fizik Dersine Bakış Açıları - Aydın, İlsu and Aydın, Abdullah (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış - X, 2024)
Bu çalışmada, lise öğrencilerinin hemen hemen her sınıfta karşılaştıkları fizik dersi ve bazı fizik kavramları hakkında neleri bildikleri, bu dersi günlük yaşantılarına nasıl taşıdıkları ve bu dersin yaşantılarını nasıl kolaylaştırdığı hakkındaki görüşlerinin alınması amaçlanmıştır. Araştırmada, nitel araştırma yönteminin bir deseni olan durum çalışması kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcılarını, 2022-2023 eğitim-öğretim yılı birinci dönem Batı Karadeniz Bölgesinde bir ilin merkezinde bulunan yedi farklı türde lisenin 9., 10., 11. ve 12. sınıflarında öğrenim gören ve fizik dersini alan 202 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Araştırmanın sonucunda, öğrenciler genel olarak fizik dersi hakkında olumlu görüş bildirmişlerdir. Öğrencilerin büyük çoğunluğu fizik dersinin günlük hayatla ilişkili olduğunu belirtmekte ancak kavramları ayırt etmede zorlandıkları tespit edilmiştir. Ayrıca, öğrencilerin yaklaşık %50’si çevrelerindeki insanların da fiziği günlük hayatlarıyla ilişkilendiremedikleri yönünde görüş belirtmişlerdir. Araştırmanın diğer bir sonucunda ise, öğrencilerin fizik dersinde çok kullanılan bazı kavramları günlük hayatlarına ya tamamen ya da kısmen de olsa yansıtabildikleri tespit edilmiştir. Ancak detaylı açıklamalarında bu kavramların tam olarak öğrenciler tarafından anlaşılmadığı görülmüştür.