Fen Bilimleri Öğretmen Adaylarının Hücre Bölünmesine İlişkin Öğrenme Düzeylerinin Belirlenmesi: Nitel Bakış Açısı ile - Girgin, Sönmez; Ata, Burçak (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış - X, 2024)
Bu araştırmanın amacı, fen bilimleri öğretmen adaylarının hücre bölünmesine ilişkin öğrenme düzeylerini nitel bir bakış açısıyla belirlemektir. Araştırma, öğretmen adaylarının hücre bölünmesi konusundaki bilgi ve anlayışlarını derinlemesine incelemek için yarı yapılandırılmış görüşmeler kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların hücre bölünmesi süreçlerine dair kavramsal bilgileri, yanlış anlamaları ve öğrenme ihtiyaçları belirlenmiştir. Veriler, tematik analiz yöntemi ile incelenmiş ve öğretmen adaylarının hücre bölünmesi konusundaki genel eğilimleri ve zorlukları ortaya konmuştur. Bulgular, fen bilimleri eğitiminde hücre bölünmesi konusunun öğretiminde dikkat edilmesi gereken noktaları ve öğrenme sürecinde karşılaşılan yaygın sorunları vurgulamaktadır. Çalışma, öğretmen adaylarının bu konudaki bilgi eksikliklerini gidermeye yönelik eğitim stratejilerinin geliştirilmesi için öneriler sunmaktadır. Sonuç olarak, hücre bölünmesi konusunda daha etkili bir öğretim sağlanabilmesi için mevcut eğitim programlarının yeniden değerlendirilmesi gerektiği ortaya çıkmıştır.