Çocuk Gelişimi Bölümü Öğrencilerinin Fen Öğretimine Yönelik Pedagojik Yapıları ve Metabilişsel Farkındalıklarının İncelenmesi - Kahraman, Aksel; Kutluca, Ali Yiğit (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış - X, 2024)
Bu araştırmanın amacı, çocuk gelişimi bölümü öğrencilerinin fen öğretimine yönelik pedagojik yapılarını ve metabilişsel farkındalıklarını incelemektir. Araştırma 2020-2021 öğretim yılı, güz döneminde İstanbul ili, özel bir üniversitede Çocuk Gelişimi bölümünde öğrenim gören otuz bir üçüncü sınıf öğrencisinin katılımıyla gerçekleşmiştir. Araştırma, nitel araştırma yöntemi desenlerinden biri olan durum çalışması deseni kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu şekilde çocuk gelişimi bölümü öğrencilerinin fen öğretimine yönelik pedagojik yapıları incelenmiş ve metabilişsel farkındalıkları tespit edilmiştir. Toplamda on dört hafta süren veri toplama sürecinde fen öğretimi öncesinde metabilişsel farkındalık ölçeğini cevaplamaları istenmiştir. Ardından seçtikleri konu alanı özelinde ders planı oluşturmaları, yedi haftalık eğitim sonrasında çözünürlük konu özelinde PAB'a yönelik görüşme sorularını cevaplamaları istenmiştir. Son olarak fen eğitimi sonrasında metabilişsel farkındalık ölçeğini cevaplamaları istenmiştir. Bu şekilde veri çeşitlemesi sağlanmıştır. Katılımcıların metabilişsel farkındalık ölçeğine verdikleri yanıtlar, betimsel istatistik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Öğretim etkinliği ders planı ve PAB görüşme sorularına verdikleri yanıtlar ise tümevarımsal içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Veri analizi sonuçlarına göre katılımcıların metabilişsel farkındalıkları ders öncesi ve sonrasına göre anlamlı bir şeklide farklılaşmıştır. Ayrıca çocuk gelişimi bölüm öğrencileri, müfredat bilgisi ve ölçme ve değerlendirme süreçlerini kendi fen öğretimi etkinliklerine dâhil etme konusunda sınırlılık yaşamaktadır.