Ultrasonografi Atlası (Vaka Örnekleri İle) - Yıldız, Bahri (2023)
Ultrasonografi yöntemi, tanıda sık kullanılan bir görüntüleme yöntemi olmasına rağmen, tetkiki yapanın deneyimine bağımlı ve subjektif yanılgılara açık olması gibi sınırlamaları bulunmaktadır. Bu nedenle, her klinisyen ultrasonografi ile kesin teşhis koymak için uzmanlık becerisi gerektiğinin farkındadır. Ancak, ultrasonografinin temel tecrübeleri ve normal ultrasonografik bulguları tanımlamak zor olmaktan uzaktır. Ultrasonografi, radyoloji dışı hekimlik pratiğinde genellikle anormalliği belirleme amacıyla kullanılır. Bu amaçlar arasında ilişkili belirli organların normalliğini doğrulamak, belirgin lezyonları yorumlayabilme yeteneğini kazanmak, şüpheli lezyonları ileri araştırmalar için uzmana sevk etmek, gebelik takibi ve fetusun büyüme ve gelişmesini takip etmek ve önemli bir lezyonu gözden kaçırmamak yer almaktadır. Bu kitap, ultrasonografi ile ilgili kolay, anlaşılır ve kullanışlı bir kaynak olmayı hedeflemektedir. Her bölümde sonografik anatomi, normal sonografik ölçümler ve inceleme esnasında dikkat edilmesi gereken hususlar özetlenmiştir. Ayrıca, her bölümle ilgili örnek vakalara da yer verilmiştir. Bu kitabın hazırlanmasında Akademisyen Yayınevi Kitabevi Dağıtım şirketi yayın ekibinin yakın desteği alınmıştır.Although ultrasound is a commonly used imaging method in diagnosis, it has limitations such as being dependent on the experience of the examiner and being prone to subjective errors. Therefore, every clinician is aware that expertise is required to make a definitive diagnosis with ultrasound. However, it is not difficult to describe the basic experiences and normal ultrasound findings. Ultrasound is generally used in non-radiological medical practice to determine abnormalities. These purposes include confirming the normality of specific organs, gaining the ability to interpret obvious lesions, referring suspicious lesions to an expert for further investigation, monitoring pregnancy and tracking the growth and development of the fetus, and not missing an important lesion. This book aims to be an easy, understandable, and useful resource on ultrasound. Sonographic anatomy, normal sonographic measurements, and important considerations during examination are summarized in each chapter. In addition, sample cases related to each chapter are included. The close support of the publishing team of Akademisyen Yayınevi Kitabevi Dağıtım company was obtained in the preparation of this book.