İmmünokontraseptif Yöntemler - Yücesoy, Hüsne; Erbil, Nülüfer (Doğurganlığın Düzenlenmesi, 2023)
İmmünokontrasepsiyon viral, bakteriyel ve toksik ajanlar içeren aşılar kullanılarak, bireyin immün sisteminin fertilizasyonu önlemek amacıyla aktive edildiği bir kontrasepsiyon yöntemidir. Bu yöntemin kolay uygulanabilmesi, yan etkilerinin az olması, geri dönüşümlü olması, maliyetinin düşük ve seri üretime uygun olması gibi özelliklerinden dolayı gelecekte ön plana çıkması beklenmektedir. Kontraseptif aşılar, hedef aldıkları antijene göre, gamet üretimini, gamet fonksiyonlarını ve fertilizasyon sonrasını hedef alan aşılar olarak üç gruba ayrılmaktadır. Son zamanlarda başarılı bir aşı üretilmesi için birden fazla antijenin kullanılması gerektiği kabul edilmektedir. Proteomik, immünomik ve immünogenomik gelişmelerle birlikte bütüncül yaklaşımların, gelecekte kontraseptif aşı geliştirilmesine yardım edeceği düşünülmektedir.