Kontrasepsiyonun Tanımı ve Sınıflandırılması - Aydın, Ruveyde; Aktaş, Songül (Doğurganlığın Düzenlenmesi, 2023)
Kontrasepsiyon; kadın ya da erkek tarafından kullanılan bir yöntemle gebelik oluşumunun önlenmesidir.  Etkili kontrasepsiyon birey/ çiftlerin    istedikleri zamanda, istedikleri sayıda çocuk sahibi olmalarını sağlar, istenmeyen gebelikleri önler.   Kontraseptif yöntemlerin tutarlı ve doğru kullanımı maternal mortalitenin azaltılması, istenmeyen gebeliklerin ve erken doğumların önlenmesi, yenidoğan yoğun bakım yatış oranlarının azaltılması, planlı ve kontrollü nüfus artışı ve sağlıklı toplum için oldukça önemlidir. Kontraseptif yöntemlerin tutarlı/doğru ve yaygın kullanımına göre etkinliği 100 kadın başına düşen istenmeyen gebelik oranları ile belirlenmektedir. Kontraseptif yöntemlerin etkinliği; çok etkili (100 kadında 0-0,9 gebelik), etkili (100 kadında 1-9 gebelik), orta derece etkili (100 kadında 10-19 gebelik) ve daha az etkili (100 kadında 20 ve üstü gebelik) olarak 5 düzeyde sınıflandırılmaktadır. Kontrasepsiyon danışmanlığı yapan henşire, ebe, hekim başta olmak üzere tüm sağlık profesyonellerinin , kadın, eş ve aileleri yöntemlerin etkiliği konusunda yeterli bilgi sağlamalı ve onların bilinçli karar vermelerine yardımcı olmalıdır.