COVID-19 Enfeksiyonunda Örnek Yönetimi - Kırca, Füsun (COVID-19, 2023)
Koronavirüsler, insanların yanı sıra yarasa, fare, kuş, köpek, domuz, sığır gibi birçok hayvan türünü enfekte edebilen bir virüs ailesidir. SARS-CoV-2, hücre membranında bulunan anjiyotensin dönüştürücü enzim 2 (ACE2)’ye bağlanarak hücre içine girer. Enfeksiyonunun laboratuvar tanısı için altın standart, solunum yolundan toplanan örneklerde virüse özgü Gerçek Zamanlı Polimeraz Zincir Reaksiyonu (RT-PCR) ile viral RNA’nın gösterilmesidir. Pandeminin başlangıcında ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından, nazofarengeal (NP) örnekleme yöntemi referans yöntem olarak açıklanmıştır. Ancak Ekim 2020 itibariyle ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), NP sürüntü, NP yıkama/aspirat, nazal yıkama/aspirat, orofarengeal (OP) sürüntü, ön burun, orta burun sürüntüsü veya denetimli tükürük örneklerinden herhangi biriyle üst solunum yolu testi yapılabileceğini bildirmiştir. Üst solunum yolu örneklemesi özellikle asemptomatik veya hafif semptomatik olan şüpheli vakalarda enfeksiyonun erken günlerinde tercih edilirken, alt solunum yolu örneklemesi akciğer tutulumu olan ilerlemiş COVID-19 enfeksiyonunda daha güvenilir doğrulama sağlamaktadır. Hastadan alınan örneklerin potansiyel olarak enfeksiyöz olduğu unutulmamalı, örnek alma işlemi aerosol oluşturan prosedür olarak kabul edilmeli ve sağlık personeli buna yönelik kişisel koruyucu ekipmanları (en az N95/FFP2 maske, gözlük veya yüz koruyucu) kullanmalıdır.