COVID-19 Koenfeksiyonları: Fungal Etkenler - Turan Uzuntaş, Sema (COVID-19, 2023)
Koronavirüs hastalığı 2019'a (COVID-19) neden olan ağır akut solunum sendromu koronavirüsü 2 (SARS-CoV-2), son yıllarda sağlık hizmetleri sunum sistemini yönlendiren en önemli patojen olmuştur. COVID-19 enfeksiyonu, mantar enfeksiyonları için bilinen predispozan faktörler olan akciğer hasarı, immünsupresyon, oksijen tedavisi ihtiyacı, monoklonal antikor kullanımı, steroid tedavisi gibi birçok risk faktörünü de beraberinde getirmiştir. Mantar patojenlerinin kapsamı ve şiddeti o  kadar artmıştır ki CAC (COVID-19 ile ilişkili kandidiyaz), CAPA (COVID-19 ile ilişkili pulmoner aspergilloz) ve CAM (COVID-19 ile ilişkili mukormikoz) gibi yeni terminolojilerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. COVID-19 pandemi sürecinde,  fungal koenfeksiyonlar ile edinilen bilgi ve birikim fungal enfeksiyonların patogenez yolları, antifungal ilaç yönetimi, hızlı tanı yöntemleri ve yönetim politikaları için yön vermektedir.