SARS-COV-2: Genel Bakış - Kırca, Füsun (COVID-19, 2023)
2019 Aralık ayında Çin’de başlayıp kısa sürede dünyaya yayılan COVID-19 nedeniyle DSÖ’nün raporuna göre (26 Mart 2023 tarihi itibariyle) 6.8 milyonun üzerinde kişi yaşamını yitirmiştir. Genetik bulgular SARS-CoV-2'nin muhtemelen hayvanlardan kaynaklanan bir virüs olduğunu desteklese de virüsün rezervuar ve ara konakçısı net olarak kanıtlanamamıştır. Koronavirüsler, segmentsiz, tek iplikçikli, pozitif polariteli, zarflı pleomorfik RNA virüsleridir. Genomun her iki ucunda 5' metillenmiş başlık ve 3' poliadenilatlanmış kuyruk ile kısa çevrilmemiş bölgeler (UTR) vardır. Tipik olarak genomlar, altısı korunan ve aynı sırayı izleyen 9-12 ORF içerir. Bu korunmuş ORF'ler, replikaz/transkriptaz poliproteinlerini, spike (S), zarf (E), membran (M) ve nükleokapsid (N) proteinlerini kodlar. Diğer RNA virüsleri gibi SARS-CoV-2 de yeni insan konakçılarına uyum sağlarken, zaman içinde mutasyonların gelişmesiyle genetik evrime uğramaya yatkındır ve bu da ata suşlarından farklı özelliklere sahip olabilecek mutant varyantlarla sonuçlanır. Virüsün fenotipik değişikliklerine neden olabilecek herhangi bir mutasyonun hemen belirlenmesi çok önemli olduğundan, dünya çapında SARS-CoV-2'nin sürekli genomik izlenmesine ihtiyaç vardır.