Sağlık Okuryazarlığı Kapsamında Covid-19 Pandemisine Yönelik Katılımcı Görüşleri - Akyön, Yiğit Buğra; Taşdelen, Özlem; Özel, Çiğdem Alev (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış - VIII, 2023)
Bu çalışmayla Covid-19 sürecini yaşamış, çoğunluğunu üniversite öğrencilerinin oluşturduğu bir katılımcı grubunun, pandemiye yönelik sosyal ve bilimsel bazı konulardaki görüşlerinin alınması ve genel sağlık okuryazarlığı bileşenlerine yönelik ön görü kazanılması amaçlanmıştır. Çalışma bir devlet üniversitesinde 135 katılımcıyla gerçekleştirilmiştir. Bütüncül tek durum deseninin kullanıldığı araştırmada, yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak, veriler betimsel analizle çözümlenmiştir.  Aşılar açısından görüşler incelendiğinde, eleştirel bir açıdan bakıldığı ve aşı hakkındaki fikirlerin gerekçeleriyle beraber bilimsel ifadelerle sunulduğu görülmüştür. İletişimsel sağlık okuryazarlığı boyutunda ise sürecin yakından takip edildiği ve haber kaynaklarının daha çok sosyal medya ve TV olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca pandeminin sosyal bileşenler açısından olumsuz değerlendirildiği görülmüştür.