Kimya Öğretimi ve Öğrenimi İçin Yapay Zekâ Dil Modeli GPT-4: Fırsatları ve Zorlukları Üzerine Bir İnceleme - Altun, Yüksel (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış - VIII, 2023)
AI tabanlı Chatbot “GPT-4”, kimya öğretiminde kolay ve anında erişim sunması nedeniyle büyük fırsatlar sunmaktadır. Model, geniş bir bilgi tabanına erişebilmesi ve karmaşık kimya konularını anlamasıyla öğrencilere önemli bir kaynak sağlayabilir. Kimya öğretiminde, GPT-4 interaktif bir öğretmen veya rehber rolü üstlenebilir ve öğrencilere anlaşılır açıklamalar sunarak konuların anlaşılmasını kolaylaştırabilir. Bununla birlikte, modelin kullanımında bazı zorlukları vardır. Kimya, matematiksel hesaplamaları ve laboratuvar deneylerini içeren pratik bir bilim olduğundan, bu konularda sınırlamaları olabilir. Ayrıca, modelin verdiği bilgilerin güvenirliği için dikkatlice doğrulanmalıdır. GPT-4 gibi yapay zekâ dil modelleri, kimya öğretimi ve öğrenimi için büyük bir potansiyele sahip olsa da, doğru kullanımı ve içeriklerin dikkatli bir şekilde yönetilmesi önemlidir.