Öğretmenlerin Su Sorununa Yönelik Görüşlerinin Belirlenmesi - Bilgili, Canan; Soysal, Neslihan; Adıgüzel Ulutaş, Merve; Karakaya, Ferhat; Yılmaz, Mehmet (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış - VIII, 2023)
Bu araştırmada öğretmenlerin su sorunu ile ilgili görüşlerinin cinsiyet, branş ve kıdem yılı gibi değişkenler açısından incelenmesi hedeflenmiştir. Araştırma 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar döneminde gerçekleştirilmiştir. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması desenine uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın katılımcılarını, Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı kurum ve okullarda çalışan 10 farklı branştan 10’ar öğretmen olmak üzere toplam 100 öğretmen oluşturmaktadır. Çalışmada araştırmacılar tarafından geliştirilen ve demografik bilgileri de içeren “yarı yapılandırılmış görüş formu” veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Formun ilk bölümünde cinsiyet, branş ve kıdem yılı olmak üzere 3 demografik soru,  ikinci bölümde ise araştırma amacına uygun hazırlanmış 5 açık uçlu soru bulunmaktadır. Formun geçerliliği için 3 alan uzmanının görüşü alınmıştır. Araştırma sonucunda; öğretmenlerin suya yükledikleri anlamlar arasında hayat, yaşam kaynağı kavramları en çok verilen yanıtlar arasındayken; tükenmek, denge ve saflık yanıtları en az yüklenilen anlam olarak belirlenmiştir. Aynı zamanda öğretmenlerin büyük oranda Türkiye’yi su sıkıntısı çeken ülke olarak gördükleri saptanmıştır. Türkiye’de ve küresel anlamda su sıkıntısı çekilmesinin sebepleri arasında bilinçsiz tüketim ve küresel iklim değişiklikleri örnekleri; su sıkıntısı çekilmemesi konusunda ise Türkiye’nin iyi bir coğrafi konumda yer alıyor olması öğretmenler tarafından en çok verilen yanıtlar olmuştur. Araştırma yapılan öğretmenlerin çoğunun küresel ölçekte birey başına düşen temiz suyun eşit olmadığını savundukları da saptanmıştır. Saptanan bu sonucun sebeplerinde ise mevcut su sıkıntısı çeken ülkeler örnek verilmiştir. Öğretmenlere yöneltilen son soruda sürdürülebilir su kaynakları kazanımları için toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğini büyük oranda savundukları görülmektedir. Bu çalışmanın diğer branşlardan öğretmenler ve meslek grupları içinde uygulanması önerilmektedir.