Türkiye’de Böcek Eğitimi Üzerine Yapılan Çalışmalar: Biyoloji Eğitiminin Karanlıkta Kalmış Cevheri - Mirici, Semra; Sönmez, Duygu; Koca, Fatma Nur (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış - VIII, 2023)
Böcekler fen bilimleri ve biyoloji öğretiminde ideal organizmalar olarak kabul edilmektedir. Bunun başlıca sebepleri böceklerin diğer birçok organizma ile ortak biyolojik süreçlere sahip olmasıdır. Böcekler kısa yaşam döngüleri, bakımlarının kolay olması ve gelişim sırasındaki fiziksel değişimleri nedeniyle laboratuvar çalışmalarına çok uygun öğretim modelleri oluştururlar. Ancak böcekler eğitimde kullanılmasının tüm avantajlarına ve biyolojinin birçok dalının öğretiminde kullanılabilme potansiyeline sahip olmasına karşın çok fazla tercih edilmemektedir. Bu durum sadece ülkemizde değil diğer ülkeler için de geçerlidir. Bu bölümde 2000-2022 yılları arasında ‘sistematik alanyazın incelemesi’ yöntemi ile Türkiye’de böcek eğitimleri konusunda yapılmış araştırmalara ait bazı veriler paylaşılmıştır. Böylece konuya araştırmacıların/öğretmenlerin dikkatini çekmek amaçlanmıştır.