Rizeliler Davası ve Şapka Hadisesi - Kesikbaş, Ömer (Academician Publishing Book DOI Portal, 2023)
Bu çalışma, Rize’nin Potamya (Güneysu) Deresi’nde yaşanan şapka hadisesine ilişkin İkinci Dönem Ankara İstiklal Mahkemesi kayıtlarını ele almaktadır. 25 Kasım 1925 tarihinde kabul edilen 671 Sayılı Kanun ile birlikte şapka meselesi sosyal ve siyasal hayatta önemli bir yer edinmiştir. Potamya Deresi’nde yaşanan hadise, 26 Kasım 1925 tarihinde başlamış ve 14 Aralık 1925 tarihinde mahkeme kararıyla sona ermiştir. Bu çalışmanın amacı, Osmanlı Türkçesinden günümüz Latin alfabesine çevrilen belgeler aracılığıyla, şapka hadisesiyle ilgili olan zanlıların, şahitlerin ve yazışmaların kayıtlarını sunarak sağlıklı bilgi edinmeyi sağlamaktır. Çalışmada zamanla değişen yer adları ve sülale lakapları gibi konularda zorluklar yaşanmıştır. Çalışmada kullanılan belgeler, Türkiye Büyük Millet Meclisi Arşivi’nde bulunan İkinci Dönem Ankara İstiklal Mahkemesi’ne ait orijinal belgelerden oluşmaktadır. Bu çalışma, şapka hadisesiyle ilgili tarihi bir olayı akademik dünyanın ve kamuoyunun daha sağlıklı bir şekilde anlamasına katkı sağlamayı amaçlamaktadır. This study focuses on the records of the Second Period Ankara Independence Court regarding the hat incident that took place in Potamya (Güneysu) Stream in Rize. With the Law No. 671, which was accepted on November 25, 1925, the hat issue gained significant importance in social and political life. The incident in Potamya Stream started on November 26, 1925, and ended with a court decision on December 14, 1925. The aim of this study is to provide accurate information by presenting the records of the suspects, witnesses, and correspondence related to the hat incident through documents translated from Ottoman Turkish to modern Latin alphabet. Difficulties were encountered in this study regarding changing place names and family nicknames over time. The documents used in the study consist of original documents belonging to the Second Period Ankara Independence Court found in the Turkish Grand National Assembly Archives. This study aims to contribute to a better understanding of a historical event related to the hat incident in both the academic world and the public.