Fen Alanındaki Öğretmen Adaylarının Bilimsel Süreç Becerilerinin Tespiti: Türkiye ve Malezya Örnekleri - Eroğlu, Günbey (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış IX, 2024)
Bu araştırmanın amacı, fen alanında öğrenim gören öğretmen adaylarının bilimsel süreç becerilerinin seviyesini belirlemek ve ülke, sınıf düzeyi, bölüm ile cinsiyet değişkenlerinin bilimsel süreç becerilerine etkisi olup olmadığını araştırmaktır. Okey, Wise ve Burns (1985) tarafından geliştirilen Özkan, Aşkar ve Geban (1991) tarafından Türkçeye çevrilen Bilimsel Süreç Beceri Testi veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Ankara ili Gazi Üniversitesi fizik, kimya ve biyoloji öğretmenliklerinin 1, 2, 3, 4 ve 5. sınıflarında öğrenim gören 301 öğretmen adayı ile Malezya Sultan Idris Education University fizik, kimya, biyoloji öğretmenliği 3. sınıfta öğrenim gören 142 öğretmen adayı ile birlikte toplam 443 öğretmen adayı çalışma grubunu oluşturmuştur. İlişkisel tarama yönteminin kullanıldığı çalışmada elde edilen veriler analiz edilmiştir. Elde edilen verilerin analizinde aritmetik ortalama hesapları, frekans, yüzde değerleri kullanılmıştır. PASW18 istatistik programı kullanılarak değişkenler arasında fark olup olmadığı hesaplanmış bunun için bağımsız t testi ile tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Elde edilen bulgular bölümün “tartışma ve sonuç” kısmında detaylandırılmıştır.