Kavram Haritası Destekli Jigsaw I Tekniğinin Öğrenci Başarısına Etkisi ve Jigsaw Tekniği Hakkında Öğrenci Görüşleri - Kılıç, Emel; Girgin, Sönmez (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış IX, 2024)
Çalışmamızda, öğrencilerin küçük karma gruplarda, birbirlerinin öğrenmelerine yardımcı oldukları, konular üzerinde araştırma, tartışma ve sorgulama imkânı buldukları bir öğrenme ortamı sağlayan işbirlikli öğrenmeye dayalı jigsaw I tekniğinin, “İnsan ve Çevre” ünitesi konularının öğretiminde kullanılmasının faydalı olacağı düşünülmüştür. Kavram haritaları, bilginin zihinde somut ve görsel olarak düzenlenmesini sağladığı için, jigsaw I tekniği kavram haritalarıyla desteklenmiştir. Bu çalışmada yedinci sınıf öğrencilerinin “İnsan ve Çevre” ünitesi konularını kavramalarına, bilgilerinin kalıcılığına, kavram haritası destekli jigsaw I tekniğinin etkisi var mıdır? sorusuna yanıt aranmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak; İnsan ve Çevre Başarı Testi (İÇBT) ve Jigsaw Görüş Ölçeği (JGÖ) kullanılmıştır. Araştırmada Kavram Haritası Destekli Jigsaw I öğrenme yönteminin uygulandığı deney grubunun son-test ortalama puanı =14,35 iken, kontrol grubu öğrencileri son-test ortalama puanı =10,25 olarak hesaplanmıştır. Bu sonuca göre deney grubunun son-test ortalama puanları, kontrol grubundan fazla bulunmuştur. İki ay sonra uygulanan kalıcılık testine göre Kavram haritası ile desteklenmiş jigsaw I tekniği uygulanan deney grubunda =14,25), 5E öğrenme döngüsü modelinin uygulandığı kontrol grubuna göre (=9,35) bilgilerin daha kalıcı olduğu görülmektedir. Ayrıca Jigsaw Görüş Ölçeği kullanılmış, buna göre olumsuz görüş oranı % 15 de kalmıştır. Öğrenciler yöntem hakkında çoğunlukla olumlu görüş bildirmişlerdir.