Uzaktan Eğitim Sürecinde Yüksek Lisans Öğrencilerinin Bilimsel Araştırmaya İlişkin Görüşleri - Hiğde, Emrah; Boz, Tuğba Nur; Alemdar Zihni, Zeynep (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış IX, 2024)
Uzaktan eğitimin her koşulda, her vakitte, yaş sınırlaması olmaksızın isteyen herkese sunulabilen bir hizmet olduğunu bilmekteyiz. Uzaktan eğitimin tarihi 1700’lü yıllara dayanmaktadır. Ülkelerde meydana gelen ve ön görülemeyen bazı doğal afetler, savaşlar, kıtlık, salgın hastalıklar gibi birçok etken eğitimin yüz yüze gerçekleşmesine engel olmaktadır. Bu gibi durumlarda eğitime uzaktan devam edilebilir. Bu araştırmanın amacı uzaktan eğitim sürecinde yüksek lisans öğrencilerinin bilimsel araştırmaya yönelik bakış açılarını, dersin verimini, karşılaşılan güçlüklere ilişkin görüşlerini incelemektir. Araştırma Fen Bilgisi Eğitimi’nde öğrenim gören 10 yüksek lisans öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme formu uzman ile birlikte hazırlanmış olup, gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Görüşme formu sekiz adet açık uçlu sorudan oluşmaktadır. Bu soruların genel hatları; katılımcıların kendilerini kısaca tanıtmasını, Bilimsel süreç becerileri, bilimsel araştırma yöntemlerinin uygulanma sürecini ve uzaktan eğitim sürecindeki etkilerini kapsamaktadır. Verilerin analiz edilmesinde içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda ise uzaktan eğitimde bilimsel araştırma yöntemlerine ilişkin birtakım zorlukların yaşandığı, öğrenmede bazı aksaklıkların meydana geldiği fakat bu zorluklara rağmen katılımcıların ders esnasında daha çok bireysel çalışarak, araştırarak, sorgulayarak ilerlediği ve süreçten verim aldığı sonucuna ulaşılmıştır.