Fen Bilgisi Öğretmenlerinin Artırılmış Gerçeklik Uygulamalarına Yönelik Görüşleri - Benli Özdemir, Esra; Yılmaz, Ece (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış IX, 2024)
Bu araştırmada, fen bilgisi öğretmenlerin artırılmış gerçeklik uygulamalarına yönelik görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Araştırma 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılı Sonbahar Dönemi ekim ayı itibari ile Ankara’da altı farklı okulda görev yapmakta olan Fen Bilimleri dersi öğretmenleri ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya on dört öğretmen katılmıştır. Öğretmenlerin artırılmış gerçeklik uygulamalarına yönelik görüşlerini belirlemek amacıyla, dört açık uçlu sorudan oluşan yarı-yapılandırılmış görüşme formundan yararlanılmıştır. Öğretmenlerle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen veriler içerik analizi ile analiz edilmiştir. Öğretmenlerin çoğunluğu Fen Bilimleri derslerinde artırılmış gerçeklik uygulamalarını kullanmadıklarını ve bu uygulamaları bilmediklerini belirtmişlerdir. Öğretmenlerin bir kısmı ise derslerinde artırılmış gerçeklik uygulamalarını öğrencilerin derse dikkatlerini çekmek ve konuları daha somut hale getirmek amacıyla kullandıklarını ifade etmişlerdir. Artırılmış gerçeklik uygulamalarını çoğunlukla 3 boyutlu, gerçeğe en yakın ve modelleme tabanlı uygulamalar olarak gördüklerini ifade etmişlerdir. Fen eğitiminde etkili bir şekilde artırılmış gerçeklik uygulamalarının kullanılması için önerilerde bulunulmuştur.