Diyarbakır ve Gap Bölgesinde Bitki Koruma - Sağır, Abuzer (Diyarbakır’ın Tarım Potansiyeli ve Gelişimi, 2024)
Bitkisel üretimi etkileyen faktörlerden biri de hastalık, zararlı ve yabancı otlardır. Bu etmenlerden dolayı oluşan ürün kayıpları yaklaşık olarak %35 civarındadır. Salgın yıllarında bu zarar oranı daha da artmaktadır. Dicle ve Fırat nehirleri havzalarında enerji ve sulama amaçlı çok sayıda baraj inşası planlanmıştır. GAP Bölgesinde 2.1 milyon ha arazinin sulanması ön görülmüştür. Bölgede halen 633.984 ha sulamaya açılmış olup, arazinin %52’si sulanmaktadır. Sulanan alanların artmasıyla bölgede bitki çeşitliliği ve deseni değiştiği gibi, iklim değişikliği ve tarımda uygulanan teknikler de değişmiştir. Buna bağlı olarak hastalık, zararlı ve yabancı otların önemi artmıştır. Bölgede hastalık, zararlı ve yabancı otlar ile ilgili araştırmalar Ziraat Fakültelerinin Bitki Koruma Bölümleri ile Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Bitki koruma etmenlerine karşı değişik yöntemlerle mücadele yapılmakla birlikte, en çok pestisitlerin kullanıldığı kimyasal mücadele yöntemi uygulanmaktadır. Sulama alanların artmasıyla pestisit kullanımı da artış göstermiştir. Keza GAP illerinde (Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak) toplam 842 zirai ilaç bayisi ve 18 zirai ilaç toptancısı faaliyet göstermektedir. Bitki koruma sorunlarının çoğu kimyasal mücadele uygulamalarından kaynaklanmaktadır. Bitki koruma konusunda uygulamada çalışan teknik elemanlara ve üreticilerin eğitimine önem verilmelidir. Bitki Koruma uygulama kuruluşlarında Bitki Koruma Bölümü mezunu ziraat mühendisleri istihdam edilmelidir. Biyolojik mücadele, iyi tarım uygulamaları, organik tarım, ilaç uygulamaları, kalıntı problemi, direnç oluşumu gibi konularda bilgi verilmelidir. Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkında Yönetmelik tekrar gözden geçirilmelidir. Zirai ilaç bayileri aynı zamanda danışmanlık hizmetlerini de yapmaktalar. Bu nedenle sadece Bitki Koruma Bölümü mezunu ziraat mühendisleri zirai ilaç bayiliği yapmalıdırlar. Diseases, pests and weeds are main facrors whic are affecting crop production. Product losses due to these factors are approximately 35%. This rate of damage increases even more during epidemic years. Many dams are planned to be built for energy and irrigation purposes in the Tigris and Euphrates river basins. It is envisaged to irrigate 2.1 million hectares of land in the GAP Region. Currently, 633,984 ha have been opened to irrigation in the region and 52% of the land is irrigated. Just as the plant diversity and pattern has changed in the region with the increase in irrigated areas, climate change and the techniques applied in agriculture have also changed. Accordingly, the importance of diseases, pests and weeds has increased. Research on diseases, pests and weeds in the region is carried out by the Plant Protection Departments of the Faculties of Agriculture and the Diyarbakır Pest Control Research Institute. Although different methods are used to combat plant protection factors, the chemical control method using pesticides is most commonly used. With the increase in irrigated areas, the use of pesticides has also increased. Likewise, a total of 842 agricultural pesticide dealers and 18 agricultural pesticide wholesalers operate in GAP provinces (Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa and Şırnak). Most plant protection problems arise from chemical control applications. Importance should be given to the training of technical staff and producers working in plant protection practice. Agricultural engineers graduated from the Plant Protection Department should be employed in Plant Protection implementation organizations. Information should be given on subjects such as biological control, good agricultural practices, organic agriculture, pesticide applications, residue problems, and resistance formation. The Regulation on Wholesale and Retail Sale and Storage of Plant Protection Products should be reviewed again. Agricultural pesticide dealers also provide consultancy services. For this reason, only agricultural engineers who are graduates of the Department of Plant Protection should become pesticide dealers.