Hipospadias - Topal, Kutay (Aile Hekimleri için Genitoüriner Sistem Hastalıklarına Yaklaşım, 2023)
Hipospadias, peniste en sık görülen kojenital malformasyondur. Ayrıca inmemiş testisten sonra erkek çocuklarda konjenital anomali sıklığında 2.sırada gelir. Canlı erkek doğum başına, yaklaşık olarak 1/250-300 oranında karşımıza çıkar. Hipospadias için yapılan sınıflama temel olarak meatal yerleşim yerine göre yapılır. Üç ana lokalizasyon olarak; distal (anterior), orta ve proksimal (posterior) bölgeler belirtilmiştir. Konjenital bir eksternal genital anomali hipospadias, doğum sonrası ilk saatlerde inspeksiyona dayalı fizik muayene ile tanı almalıdır. Hipospadias tedavisi cerrahidir. Amaç işlevsel ve kozmetik sorunları ortan kaldırmaya yöneliktir. Literatürde tanımlanmış yüzlerce hipospadias onarım tekniği mevcuttur.