Varikosel - Yazar, Veli Mert (Aile Hekimleri için Genitoüriner Sistem Hastalıklarına Yaklaşım, 2023)
Varikoselin erkek infertilitesi ile ilişkisi Celciusun dilate skrotal venlerin testiküler atrofi ile bağlantılı olabileceğini ortaya koyduğu milattan sonra birinci yüzyıla kadar uzanmaktadır. Varikosel pampiniform pleksus venlerinin dilatasyonu ve tortiyozu olarak tanımlanmaktadır. Klinik olarak genellikle sol tarafta görülmektedir. İzole sağ varikosel nadir görülmektedir ve genelde akla retroperitoneal kitleyi getirmektedir. Varikoselin ilerleyici testiküler hasara ve infertiliteye neden olduğu iyi bilinmektedir. Varikosel tanısı büyük ölçüde muayene ile konulmaktadır. Skrotal renkli doppler ultrasonografinin fizik muayeneye oranla %93 sensivite ve %85 spesifisitesi vardır. Tedavide ana kriter infertilitedir. Tedavisi varikoselektomidir.