Hidrosel - Uzun, Recep (Aile Hekimleri için Genitoüriner Sistem Hastalıklarına Yaklaşım, 2023)
Hidrosel, tunika vajinalisin parietal ve visseral yaprakları arasında anormal sıvı toplanması olarak tanımlanır.Hidrosel tüm yaşlarda görülse de en sık 40 yaş ve üstünde görülmektedir.Akut bir enfeksiyonun bulunmadığı hastalarda şişlik ağrısız ve genellikle asemptomatiktir.Ancak enfeksiyon varlığında skrotumda kızarıklık,ödem ve gerginlik nedeniyle palpasyon ağrılıdır.Hidroselin tanısı anamnez ve fizik muayene ile konulabilir.Hidrosel testis ve epididimi çevreleyerek her iki yapıyı da nonpalpapl hale getirir.Hidrosel genellikle asemptomatiktir ve tedavi gerektirmez. Ancak hidrosel testiküler dolaşımı etkileyecek kadar büyürse, kozmetik açıdan kötü bir görüntüye neden oluyorsa, cinsel ilişkiyi zorlaştırıyorsa, gerginlik ve ağırlık hissi gibi şikayetlere neden oluyorsa tedavi endikasyonu oluşur