Değişim Yönetimi: Üç Temel Değişim Stratejisine Genel Bir Bakış - Karaoğlu, Eyüp (Acil Serviste Liderlik ve Yönetim, 2023)
Bu bölümde, programlı değişim perspektifi, siyasi değişim perspektifi ve değişimin kurumsal gelişim perspektifi olmak üzere üç temel değişim stratejisi ele alınmıştır. Bağlamlar farklılık gösterdiğinden ve kurumların aynı yapıya sahip olması mümkün olmadığından, her koşulda bütün kurumlarda işletilebilecek ortak bir değişim perspektifi bulunmamaktadır. Genellikle yöneticiler, daha önce kullandıkları değişim teorisini kullanmaya devam etmektedirler. Bununla birlikte, eski sorunların daha önceden bilinen veya uygulanan yöntemlerle ele alınması etkili bir değişimle sonuçlanmaz. Bu durum, özellikle değişimin daha önce başarılı bir şekilde uygulanmadığı koşullarda ortaya çıkmaktadır. Değişim stratejisi konusuna bakıldığında programlı yaklaşımı seçme yönünde ciddi bir eğilim olduğu görülmektedir; bunun nedeni ise kurumların programlı şekilde işletilmesinin tercih edilen yaygın bir uygulama olmasıdır. Daha önce de bahsedildiği üzere, güç ve çatışma konularının büyük oranda dikkate alınmaması programlı değişim perspektifinin dezavantajlarından bir tanesidir. Yine burada ifade edildiği şekliyle, salt siyasi bir yaklaşım da çok alaycı görülebilmektedir; ancak bu strateji, aynı zamanda, acil tıbbın heterojenliğini de yansıtmaktadır. Kişisel gelişim yaklaşımı, üst düzeyde bağlılık gerektiren, katılımcı ve aşağıdan yukarıya işleyiş gösteren bir anlayışa dayalıdır. Kişisel gelişim değişim süreci, mal ve hizmetlerin kaynak dönüşümü yoluyla doğrudan veya dolaylı olarak üretildiği ya da teslim edildiği yapısal olanakları ve bu yetilerin altında yatan süreçleri temel alır.14 Araştırmalar, olanakların kalitesi ve mali performans arasında olumlu bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır.16,17 Kişisel gelişim yaklaşımı cazip bir yöntem olarak görülmekle birlikte naif olduğu gerekçesiyle eleştirilere de maruz kalmaktadır.