Ayurveda - Tünbekici, Salih (Kanser Hastalarının Başvurduğu Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedaviler - Tıbbi Onkolog Gözü ile Bakış ve Onkolojik İlaçlarla Etkileşim, 2024)
Ayurveda, “yaşam bilimi” anlamına gelmektedir. Ayurveda olarak da adlandırılan ayurvedik tıp, holistik (bütünsel) bir tıp sistemi olup, geçmişi 5000 yıl öncesine kadar dayanmaktadır.Ayurveda’da sağlık yaklaşımı doğal ve bütünsel olarak ele alınır. Bu nedenle dünyada ayurvedik tıbba olan ilgi zamanla artmaktadır. Ayurvedaya göre, doğal bitkisel kaynaklar vücut doşalarını (temel biyolojik enerjileri) dengede tutabildikleri için çok önemlidirler. Bu sebepten dolayı ayurvedik tıp tedavide herbal (bitkisel) kaynakları çok sık kullanmaktadır. Ayurvedik tedavide bu herbal kaynakların kombinasyonuna “rasayana” adı verilir. Rasayanaların terapötik etkinliğini araştıran bir çok bilimsel çalışma yapılmış ve ayurvedik tedavideki başarıları gösterilmiştir.Rasayanalar ile kanser alanında da çalışmalar yapılmış olup olumlu etkileri gösterilmiştir. Ayurveda means “science of life.Ayurvedic medicine, also called Ayurveda, is a holistic medical system and dates back 5000 years.In Ayurveda, the health approach is considered natural and holistic.For this reason, interest in ayurvedic medicine in the world is increasing over time.According to Ayurveda, natural herbal sources are very important as they can keep the body's doshas (basic biological energies) in balance. For this reason, Ayurvedic medicine uses herbal sources very frequently in treatment. Many scientific studies have been conducted investigating the therapeutic effectiveness of rasayanas and their success in ayurvedic treatment has been demonstrated. Studies have also been conducted with Rasayanas in the field of cancer and their positive effects have been shown.