Glutatyon - Açar, Fatma Pınar (Kanser Hastalarının Başvurduğu Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedaviler - Tıbbi Onkolog Gözü ile Bakış ve Onkolojik İlaçlarla Etkileşim, 2024)
Glutatyon, antioksidan özellikleriyle hücreleri oksidatif zarardan koruyan ve glutamat-sistein ligaz ile glutatyon sentetaz enzimleri aracılığıyla üretilen bir moleküldür. Klinik çalışmalar, vücuttaki glutatyon düzeylerinin azalmasının çeşitli kronik hastalıklarla bağlantılı olduğunu ortaya koymaktadır. Oral glutatyon takviyesinin faydası ise tartışmalı bir konudur; bazı araştırmalar bu takviyenin vücuttaki glutatyon depolarını artırabileceğini belirtirken, diğer çalışmalar anlamlı bir etki gösterememiştir. Klinik araştırmalar, glutatyonun kemoterapötik ilaçların nörolojik yan etkilerini hafifletme potansiyeline işaret etmektedir. Bu bağlamda, glutatyonun kanser tedavisindeki etkinlik ve yan etkileri azaltma potansiyeli üzerine daha kapsamlı araştırmaların ve klinik deneylerin yapılması gerekmektedir. Glutathione, with its antioxidant properties, protects cells from oxidative damage and is synthesized through the action of glutamate-cysteine ligase and glutathione synthetase enzymes. Scientific studies have demonstrated that a decrease in glutathione levels in the body is linked to various chronic diseases. The benefit of oral glutathione supplementation remains a contentious issue; while some research indicates that this supplementation can increase glutathione stores in the body, other studies have not found significant effects. Clinical research suggests that glutathione may alleviate the neurological side effects of chemotherapeutic drugs. In summary, further research and clinical trials are needed to fully understand the efficacy of glutathione in cancer treatment and its potential to reduce side effects.