Papatya (Chammomilla Recutita) - Şahin Çelik, Buket (Kanser Hastalarının Başvurduğu Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedaviler - Tıbbi Onkolog Gözü ile Bakış ve Onkolojik İlaçlarla Etkileşim, 2024)
Papatya, Asteraceae ailesinden batı Asya ve Avrupada yetişmekte olan bir bitkidir(1).Avustralya ve Amerika da da üretilmektedir. Papatya çayı , çok sık tüketilen bitki çaylarından olup tıp biliminde de kullanılmıştır ve uzun yıllardır tüketilmiş olmasına rağmen, sağlık üzerine etkileri netlik kazanmamıştır. Farklı ülkelerde başta gargara, pomad, krem,buhar inhalasyonu olmak üzere değişik tüketim formları da mevcuttur. Çalışmalarda papatyadan elde edilen apigenin ve luteolin gibi flavonoidlerin anti-kanserojenik etkisi olabileceği vurgulanmıştır(2). Amacımız kanser hastalarında papatya kullanımının kanser üzerine olumlu ve olumsuz etkilerini ve onkolojik ilaçlar ile etkileşimini incelemektir. Daisy is a plant from the Asteraceae family that grows in western Asia and Europe (1). It is also produced in Australia and America. Chamomile is one of the most frequently consumed herbal teas and has also been used in medical science. Although chamomile tea has been consumed for many years, its effects on health are not clear. Different consumption forms are available in different countries, including mouthwash, pomade, cream and steam inhalation. Current studies have emphasized that flavonoids such as apigenin and luteolin obtained from chamomile may have anti-carcinogenic effects(2). Our aim is to examine the positive and negative effects of chamomile use on cancer patients and its interaction with oncological drugs.