Ada Çayı (Salvia Officinalis) - Orman , Seval (Kanser Hastalarının Başvurduğu Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedaviler - Tıbbi Onkolog Gözü ile Bakış ve Onkolojik İlaçlarla Etkileşim, 2024)
Salvia officinalis (ada çayı) biyoaktif bileşenleri nedeniyle önemli bir tıbbi bitki olup Labiatae/Lamiaceae familyasına aittir. Salvia officinalis türünün anavatanı Akdeniz ve Ortadoğu olmak üzere günümüzde başta Avrupa ve Kuzey Amerika gelmekle birlikte tüm dünyaya yayılmıştır. Halk hekimliğinde kullanılan diğer şifalı bitkiler gibi adaçayı ekstraktları ve uçucu yağları üzerinde de geniş kapsamlı tıbbi etkileri nedeniyle çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Ada çayının potansiyel antitümör aktivitesi çeşitli kanserli hücre dizileri ve kanserli hayvan modellerinde incelenmiştir. Antiproliferatif etkisinin yanı sıra antimigratuvar ve antianjiyogenik etkileri de mevcuttur.Bu bitkinin ekstraktları, serviks adeno karsinomu (HeLa), kolorektal kanser (HCT-116, HCT15, CO115, HT29), akciğer karsinomu (A549, H226), laringeal karsinom (Hep-2), melanom (A375, M14, A2058, B16), insülinoma (RINm5F), prostat adenokarsinomu ve ağız boşluğu skuamöz hücreli karsinomu gibi çeşitli kanserli hücre dizileri üzerinde yapılan çalışmalarda proapoptotik ve büyümeyi inhibe edici etkiler göstermiştir. Meme kanseri (MCF-7) hücre dizilerinde tam tersi proliferatif etki gösterdiği yönünde sonuçların olduğu çalışma da mevcuttur. Antiinflamatuar ve analjezik etkisi de olan ada çayı kemoterapötiklere bağlı nöropatik ağrının tedavisinde faydalı bulunmuştur. Geleneksel halk hekimliğinde de birçok tıbbi patolojide kullanılan ada çayı bitkisinin ekstraktlarına ilişkin farmakokinetik çalışma mevcut değildir. Salvia officinalis is an important medicinal plant due to its bioactive components and belongs to the Labiatae/Lamiaceae family. The homeland of the Salvia officinalis species is the Mediterranean and the Middle East, and today, it has spread all over the world, especially Europe and North America. Like other medicinal plants used in folk medicine, various studies have been conducted on sage extracts and essential oils due to their wide-ranging medicinal effects. The potential antitumor activity of sage has been studied in various cancer cell lines and cancer animal models. In addition to its antiproliferative effect, it also has antimigratory and antiangiogenic effects. Extracts of this plant performed on various cancerous cell lines such as cervix adenocarcinoma(HeLa), colorectal cancer(HCT-116, HCT15, CO115, HT29), lung carcinoma(A549, H226), laryngeal carcinoma(Hep-2), melanoma(A375, M14, A2058, B16), insulinoma(RINm5F), prostate adenocarcinoma and oral cavity squamous cell carcinoma have been found to be proapoptotic and growth inhibitory effects in studies on various cancer cell lines. There are also studies with the opposite results in breast cancer (MCF-7) cell lines. Sage plant, which also has an anti-inflammatory and antinociceptive effect, has been found useful in the treatment of neuropathic pain due to chemotherapeutics. There are no pharmacokinetic studies on the extracts of the sage plant, which is used in many medical pathologies in traditional folk medicine.