Cinsel Yaşam ve Üreme Sağlığında Yasal ve Etik Konular - Aydın, Cansu Mine (Her Yönüyle Cinsel Sağlık, 2024)
Etik, insan davranışlarını ahlaki açıdan değerlendiren bir kavramdır. Tıp ile teknoloji alanında gelişmelerin olması etik konuların gündeme gelmesine neden olmuştur. Cinsel yaşam ve üreme sağlığında ele alınan konularda insan hakları, beden mahremiyet hakkı, özerklik, yaşama hakkı, adalet ve eşitlik gibi etik ilkeler sorgulanmaktadır. Bu ilkelere aykırı olan müdahaleler etik dışı davranış olarak değerlendirilmektedir. Bu durumda sağlık profesyonelleri yasalara uygun davrandıklarında ahlaksal açıdan yanlış bir eylemle karşılaştığında etik ikilemler yaşamaktadır. Sağlık profesyonellerine mesleklerinin getirdiği etik ilke ve sorumluluk kapsamında önemli görevler düşmektedir. Hemşire/ ebenin hasta ile sürekli iletişim kurmasından dolayı etik olmayan durumları ayırt etmesi gereklidir.