Diyabet ve Cinsel Sağlık - Yılmaz Karabulutlu, Elanur; Çayır Yılmaz, Merve (Her Yönüyle Cinsel Sağlık, 2024)
Günümüzde diyabet, sıklığı ve yarattığı sorunlar nedeniyle tüm dünyada önemi gittikçe artan bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Diyabetli bireylerde, diyabetle ilişkili komplikasyon gelişme riski yüksek olup sık karşılaşılan komplikasyonlardan biri de cinsel işlev bozukluklarıdır. Diyabet ile gelişen vasküler ve nörolojik komplikasyonlar, cinsel işlevde ve cinsel yaşam kalitesinde bozulmalara yol açmaktadır. Diyabetik kadınlarda en sık karşılaşılan cinsel işlev bozuklukları içerisinde uyarılma, istek, orgazm, ağrı, doyum ve lubrikasyon bozuklukları yer alırken diyabetik erkeklerde en sık karşılaşılan cinsel işlev bozuklukları içerisinde erektil disfonksiyon, ejakülasyon bozuklukları ve hipogonadizm yer almaktadır.