Cinsel Sapmalar (Parafililer) - Sis Çelik, Aslı; Solmaz, Ebru (Her Yönüyle Cinsel Sağlık, 2024)
Parafili terimi ilk olarak Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı 3. baskıda (DSM-III) nesnelere, durumlara veya rıza göstermeyen bireylere atipik cinsel uyarılmayı tanımlamak için kullanılan bir biyomedikal terim olarak ortaya çıkmıştır. Güncelenen DSM-V kriterleri ile parafili terimine yeni bir bakış açısı getirilmiştir. Bu rehber doğrultusunda her parafili tanısından sonra bozukluk terimi eklenerek, parafili olgularının üzerine yoğunlaşılmaya başlanılmıştır. İnsidansı incelendiğinde kıta, dil, din gibi etnik özellikler fark etmeksizin dünyanın birçok yerinde görülmektedir. Etiyolojisi hakkında tartışmalar halen devam etmektedir. Parafililerin kesin ve net bir belirtisi bulunmamaktadır. Rehberlere göre her parafili çeşidi kendi içerisinde farklı belirti ve bulgularla ortaya çıkmaktadır ancak DSM-V’e göre bir parafilik bozukluktan söz etmek için o belirtinin 6 ay boyunca bireyde olması gerekmektedir. Tedavi yöntemi ise bireyin bozukluk düzeyine yönelik düzenlenmektedir.