Cinsel Kimlik Bozukluğu (Cinsiyet Disforisi) - Aydın, Ayşe (Her Yönüyle Cinsel Sağlık, 2024)
Cinsel kimlik, kimliğin temel parçalarından biri olarak kişinin ait olduğu cinsi (kadın, erkek ya da alternatif bir cinsiyet) bilme hissi olarak tanımlanmaktadır. Cinsiyet disforisi, cinsel kimlik bozukluklarının yeni tanımıdır. Bireylerin mevcut biyolojik cinsiyetlerinden hoşnutsuzlukları ve karşıt cinsiyete ait hissetme durumu cinsiyet disforisi olarak tanımlanır. Cinsiyet disforisinin etyolojisi belirsizdir. Cinsel kimlik bozukluklarında müdahale disiplinlerarası ve kişiye özel bir yaklaşım gerektirmektedir. Müdahale sürecinde; psikoterapi, hormonal ve cerrahi tedavi mevcut seçeneklerdir.