Sağlıkta Temel Kavramlara Bakış - Kıran, Bülent (Eczane Teknikerliği Temel İlkeleri, 2024)
Günümüzde toplum eczaneleri klasik görevleri olan ilaç tedariği, saklanması, dağıtımı, hekim reçetesine göre eczanede majistral ilaçların hazırlanması yanı sıra, toplumda yaygınlıkları giderek artan diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, solunum yolu rahatsızlıkları vb. gibi kronik sağlık sorunlarının çözümünde ve sağlık düzeyinin yükseltilmesi için sigara bıraktırma vb. toplumun sağlık eğitimine dayanan danışmanlık hizmetlerinin günümüz teknolojisi yardımıyla ve kanıta dayalı eczacılık uygulamalarıyla, iyi eczacılık uygulamaları kılavuzunda belirtilen ilkeler doğrultusunda gerçekleştirmek amacıyla birinci basamak sağlık kuruluşu olarak hizmet vermektedirler. Bu geniş hizmet tanımı, eczacı ve eczacının denetiminde çalışan eczane teknisyenlerinin toplumun sürekli, güvenli, etkili ve kaliteli ilaçlara, tıbbi ürünlere ve kaliteli sağlık hizmetlerine erişimini, hastaların tedaviye uyunç göstermelerini akılcı ilaç kullanımı ilkeleri doğrultusunda hastaların bilinçlendirilerek, ilaçla tedaviden beklenen faydanın sağlanabilmesi konusunda hekimler başta olmak üzere diğer sağlık çalışanlarıyla iş birliği içinde çalışmalarını gerekli kılmaktadır. Eczacı ve eczane teknikerlerinin nitelikli eczacılık hizmeti sunabilmeleri için teknik bilgilerle birlikte sağlık sistemini iyi tanımaları ve sağlıkla ilgili sağlık, hastalık, kavramlarını ve bunlara yol açan sosyal etkenleri özümsemeleri, dünyada ve ülkemizdeki sağlık sistemini ve sistemin aktörlerini iyi tanımaları, toplumdaki yaygın sağlık sorunlarını ve bunlardan korunma tedbirlerini ve yollarını iyi bilmeleri gereklidir.Bu bağlamda gerek eczacılık eğitiminde gerekse eczane teknikerlerinin eğitimlerinde sağlık sistemini tanıtan derslerin ders programlarındaki sayı ve saatlerinin günümüz ihtiyaçlarına göre düzenlenmesi, mezuniyet sonrası eğitimlerle de güncel bilgilerin aktarılması, 1.basamak sağlık hizmeti sunucusu olan eczanelerden topluma sunulan hizmetlerin niteliğini artıracaktır.Unutmayalım ki, çağımızın nitelikli hizmet anlayışının temelinde iş birliği ve dayanışma içinde çalışan ekip hizmeti yer almaktadır. Eczane teknikleri ise bu nitelikli bir eczacılık hizmetinin vazgeçilmez unsuru olarak eczane ekibi içindeki önemli konumunu koruyacaktır.