Uykusuzluk - Yalın, Hayat (Yoğun Bakım Seçilmiş Semptom Bulguların Yönetimi (3. BASKI), 2024)
Fizyolojik ve periyodik bir süreç olan uyku, insan ömrünün yaklaşık üçte birini kaplamasına rağmen hala birçok bilinmeyen yönleri olan, bireyin sağlık ve yaşam kalitesini doğrudan etkileyen, çok boyutlu, temel ve vazgeçilmez yaşam aktivitelerinden biridir. Uyku ve dinlenme sağlıklı olma durumunun sürdürülmesinde, hastalıkların iyileşmesinde önemli rol oynar. İşlevsel açıdan, bireyin uygun zaman diliminde yeterli kalitede uyuyamadığı için dinlenemediği, yeni bir güne hazır olamadığı durum olarak tanımlanabilen uykusuzluk, aynı zamanda uykuya dalma, uykuyu sürdürme ve sonlandırmaya ilişkin sorunlarla karakterize, dinlendirici olmayan uykudur. Uykusuzluk, bireyin sağlığı üzerinde olumsuz etki göstermekte, hastanın iyileşme sürecini uzatmakta ve hastanede kalış süresini artırmaktadır. Yoğun bakım üniteleri, ciddi sağlık sorunları olan hastaların bakım ve tedavilerinin sürdürüldüğü, teknik açıdan donanımlı ortamlardır. Bu ünitelerde yatan hastalarda uyku sorunları; ağrı, fiziksel durum, ilaç tedavisi, ölüm korkusu, ışıklandırma, çevresel gürültü, hoş olmayan kokular, yabancı aletler, hemşirelik girişimleri, invaziv girişimler, mahremiyet kaybı ve aileden uzak kalma gibi pek çok nedenlerle sık olarak görülmektedir. Yoğun bakım ekip üyelerinin uykunun önemi, gerekliliği ve sağlığı geliştirici yönü konusunda bilgi alışverişinde bulunmaları, yoğun bakım ünitesinde yatan hastaların en üst düzeyde uyku ve dinlenmelerinin sağlanmasında önemli bir etkendir. Yoğun bakımda uyku kalitesini arttırmak için ortamdaki gürültünün azaltılması, uykuyu kolaylaştırıcı ilaçların uygulanması, yeterli uyku için kesintisiz zamanın sağlanması, etkili ağrı tedavisi, müzik terapisi vb. gibi uygulamalar önerilmektedir. Sleep, which is a physiological and periodic process, is one of the multidimensional, basic and indispensable life activities that, although it covers approximately one third of human life, still has many unknown aspects and directly affects the health and quality of life of the individual. Sleep and rest play an important role in maintaining good health and healing diseases. In functional terms, insomnia can be defined as a situation in which the individual cannot rest or be ready for a new day with the reason of cannot sleep in sufficient quality in the appropriate time period. It is also a non- restorative sleep characterized by problems in falling asleep, maintaining and ending sleep. Insomnia has a negative impact on the individual's health, prolongs the patient's recovery process and increases the length of hospital stay. Intensive care units are technically equipped environments where the care and treatment of patients with serious health problems continues. Sleep problems in patients hospitalized in these units; It is frequently seen for many reasons such as pain, physical condition, medication, fear of death, lighting, environmental noise, unpleasant odors, foreign instruments, nursing interventions, invasive interventions, loss of privacy and being away from the family. Exchanging information between intensive care team members about the importance, necessity and health-promoting aspect of sleep is an important factor in ensuring the highest level of sleep and rest for patients in the intensive care unit. To improve sleep quality in intensive care interventions such as reducing ambient noise, administering sleep-facilitating medications, providing uninterrupted time for adequate sleep, effective pain treatment, music therapy, etc. are recommended.