Endodontik Periodontal Lezyonlar - Gül, Sema Nur Sevinç; Naderlou, Faezeh (Güncel Periodontoloji Çalışmaları III (Bahar), 2024)
Endodontik-periodontal lezyonların (EPL) ağızda birden fazla faktörün neden olduğu kronik inflamatuar lezyonlardır. Diş ve çevre dokularının incelenmesi sonucunda bazı anatomik yapılara bağlı olarak kökte bulunan kanallar ile periodonsiyum arasında yakın ilişki olduğu belirlenmiştir. Bu anatomik ve fizyolojik olmayan yollar aracılıyla dişin pulpa dokusu ve periodontal ligamenti arasında enfeksiyonun geçişi olabilmektedir. EPL lezyonundan etkilenen ileri derecede riskli dişler genellikle umutsuz bir prognoza sahiptir, bu nedenle bu lezyonların teşhisi ve prognozu klinisyenler tarafından oldukça zorlayıcıdır. EPL etiyolojisi, tedavi seçeneklerinin zamanlaması ve sıralaması büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle bazı lezyonlarda endodontik veya periodontal tedavi tek başına yeterli olurken, ikincil olarak periodontal veya endodontik lezyonlar eklendiğinde veya gerçek kombine lezyonlarının varlığında kombine tedavi seçeneklerine ihtiyaç duymaktadır. Kombine lezyonlarının tedavisi arasında cerrahi olan veya cerrahi olmayan yöntemlerden kullanılmaktadır. 2018 yılından bu yana EPL’larının sınıflamasına göre travmatik ve iatrojenik faktörlerin doğru teşhis konulmasına ve ona göre uygun tedavi yapılmasına klinisyenler için büyük önem kazanmıştır. Endodontic-periodontal lesions (EPL) are chronic inflammatory lesions in the mouth caused by multiple factors. As a result of the examination of the tooth and surrounding tissues, it was determined that there is a close relationship between the canals in the root and the periodontium, depending on some anatomical structures. There may be infection transmission routes between the pulp tissue and periodontal ligament of the tooth through these anatomical and non-physiological pathways. High-risk teeth affected by EPL lesions generally have a hopeless prognosis, so the diagnosis and prognosis of these lesions is quite challenging for clinicians. EPL etiology, timing and sequencing of treatment options are of great importance. For this reason, while endodontic or periodontal treatment alone is sufficient in some lesions, combined treatment options are needed when periodontal or endodontic lesions are added secondarily or in the presence of true combined lesions. Surgical and non-surgical methods are used in the treatment of combined lesions. Since 2018, it has become of great importance for clinicians to make an accurate diagnosis for traumatic and iatrogenic factors according to the classification of EPLs and to provide appropriate treatment accordingly.