Deri (Cutis) - Arslan, Ayla (Anatomiye Güncel Bakış II, 2024)
Deri, vücudun en büyük ve birincil koruyucu organıdır. Vücudun tüm dış yüzeyini kaplar ve çevreye karşı fiziksel bariyer rolü üstlenir. İşlevleri arasında vücut su dengesini ve ısısını düzenler, vücudun kurumasını engeller, ter bezleri vasıtası ile zararlı maddeleri atar, travmaya, patojenlere, mikroorganizmalara ve toksinlere karşı koruma yer alır. Deri, embriyolojik kökenleri ve özellikleri farklı olan üstte epidermis, altta dermis ve onun da altında hipodermis (tela subcutanea) olarak adladırılan üç tabakadan meydana gelir. Epidermis çok katlı keratinosit tabakalarından oluşur. Dermis kolajen ve elastik liflerin arasında kıl folikülleri, ter ve yağ bezlerinin bulunduğu tabakadır. Hipodermis, esas olarak yağ hücrelerinden oluşur. Bu tabaka aynı zamanda lipit bakımından zengin bileşimi sayesinde termal bariyer ve enerji rezervi olarak da görev yapar. Skin is the body's largest and primary protective organ. It covers the entire outer surface of the body and acts as a physical barrier against the environment. Its functions include regulating body water balance and temperature, preventing the body from drying out, removing harmful substances through sweat glands, and protecting against trauma, pathogens, microorganisms and toxins. The skin consists of three layers, called epidermis on top, dermis on the bottom, and hypodermis (tela subcutanea) below, which have different embryological origins and properties. The epidermis consists of multilayered layers of keratinocytes. The dermis is the layer where hair follicles, sweat and sebaceous glands are located between collagen and elastic fibers. The hypodermis consists mainly of fat cells. This layer also serves as a thermal barrier and energy reserve, thanks to its lipid-rich composition.