Vitamin B12 Eksikliği ile Takip Edilen Çocuk Hastaların Retrospektif İncelenmesi - Duman, Derya; Uslu, Gonca; Malbora, Barış (Güncel Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları VII (Bahar), 2024)
Bu çalışmada, hastanemiz hematoloji polikliniğinde vitamin B12 eksikliği tanısıyla takipli hastaların sıklığı, demografik özellikleri, eksiklik nedenleri, eşlik eden hastalıkları, klinik ve laboratuar özelliklerinin incelenmesi ve tedavi sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Hematoloji polikliniğinde vitamin B12 eksikliği tanısıyla takip ve tedavi edilen 0-18 yaş grubu hastaların dosyası geriye dönük olarak incelenerek literatürle karşılaştırma yapılmıştır.Bu çalışmada vitamin B12 eksikliğinin infant çağında yoğunlaşması bu yaş grubunun risk altında olduğuna işaret etmektedir. Yine emilim bozukluğuna yol açan gastrit gibi hastalıkların çocuklarda vitamin B12 eksikliğine yol açabileceği gözlenmiştir.