Prostat Kanseri Biyobelirteçleri - Gök, Gamze (Güncel Biyokimya Çalışmaları VII (Bahar), 2024)
Kanser, hücrelerdeki kontrolsüz bölünme ve çoğalma neticesinde oluşur. Çevresel ve genetik unsurlardan etkilenir. Bazı kanser türlerine yaklaşım için standartlar oluşturulmasına rağmen, kanserli her olgu özgün değerlendirilmelidir. Erkeklerde ikinci en fazla görülen kanser türü olan prostat kanserinin tüm kanserler içerisinde görülme oranı yaklaşık olarak %15’tir.Prostat kanseri teşhis edildiğinde lokalize ise kürün tam sağlanabilmesi mümkündür. Prostat kanseri genellikle yavaş ilerler. Periferik zonda oluşan odaklar küçüktür bu nedenle prostat kanserleri erken evrede genellikle semptom göstermezler. Kanser taramalarının gerçekleştirilmesi, hasta ölümlerinde azalmaya yardımcıdır. Prostat kanser taramaları prostat kanserinin erken evrede belirlenmesini mümkün kılar.Tümör biyobelirteçleri kanser taramalarında tanıya yardımcıdır. Bu belirteçler, çeşitli tedaviler için hasta seçiminde ve klinik çalışmalarda hedeflenen sona ulaşılmasında faydalıdır. Prostat kanserinin teşhisinde kan ve idrar biyobeliteçleri kullanılabilir. Bu bölümde prostat kan biyobelirteçleri olan; Prostat Spesifik Antijen, MikroRNA’lar, Dolaşımdaki Tümör Hücreleri ile Prostat Kanseri İdrar Biyobelirteçleri olan PCA3, TMPRSS2-ERG ve SelectMDx’ten bahsedilmiştir. Cancer occurs as a result of uncontrolled division and proliferation of cells. It is affected by environmental and genetic factors. Although standards have been established for the approach to some types of cancer, each case of cancer should be evaluated individually. The incidence of prostate cancer, which is the second most common type of cancer in men, is approximately 15% of all cancers. If prostate cancer is localized when diagnosed, it is possible to achieve a full cure. Prostate cancer usually progresses slowly. The foci formed in the peripheral zone are small, so prostate cancers usually do not show symptoms in the early stages. Performing cancer screenings helps reduce patient deaths. Prostate cancer screenings make it possible to detect prostate cancer at an early stage. Tumor biomarkers help diagnosis in cancer screenings. These markers are useful in selecting patients for various treatments and achieving targeted outcomes in clinical trials. Blood and urine biomarkers can be used to diagnose prostate cancer. This section mentions prostate blood biomarkers; Prostate Specific Antigen, MicroRNAs, Circulating Tumor Cells, and Prostate Cancer Urine Biomarkers PCA3, TMPRSS2-ERG, and SelectMDx.