Tiroid Kanserlerinde Radyoterapi Endikasyonları - Sert, Fatma (Tiroid Kanserlerine Güncel Yaklaşım, 2024)
Bu bölümün amacı, tiroid kanserinin farklı histolojik alt tiplerinin tedavisinde eksternal radyoterapinin (EBRT) kullanımı ayrıntılı olarak tartışmaktır. Retrospektif çalışmalara göre, adjuvan EBRT, yüksek risk faktörlerine sahip lokal ileri diferansiye tiroid kanseri ve medüller tiroid kanserinde lokal bölgesel yineleme riskini azaltmaktadır. Ancak EBRT'nin genel sağkalım üzerindeki etkisi hala net belirsizliğini korumaktadır. Diğer taraftan EBRT anaplastik tiroid kanserinde multimodal tedavinin bir parçası olmalıdır çünkü tam olarak rezeke edilmemiş anaplastik kanserlerde genel sağkalım oranlarında iyileşme sağlar. Sonuç olarak, EBRT'nin tiroid kanserindeki rolü belirsizliğini korumaktadır. Veriler retrospektif serilerle sınırlı kalmaktadır, randomize data mevcut değildir. Elde verilerle, lokal yineleme açısından yüksek riskli hastalarda düşünülmesi önerilebilir. The purpose of this chapter is to examine in detail the use of external radiotherapy (EBRT) in the treatment of different histological subtypes of thyroid cancer. According to retrospective studies, adjuvant EBRT reduces the risk of local recurrence in locally advanced differentiated thyroid cancer and medullary thyroid cancer, which have a high risk rate. However, the effect of EBRT on overall survival remains unclear. On the other hand, EBRT should be part of the multimodal component in anaplastic thyroid cancer because it improves overall survival rates in incompletely resected anaplastic cancers. In conclusion, the role of EBRT in thyroid cancer remains unclear. Data are limited to retrospective series, randomized data are not available. With the data obtained, it can be suggested to consider EBRT for the patients with high local recurrence risk.