Alternatif Liderlik Stilleri - Yılar Erkek, Zümrüt; Kahraman, Ayşenur (Ebelikte Yönetim, 2023)
Sağlık göstergeleri ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin belirlenmesinde kriter olarak kabul edilmektedir. Nitelikli sağlık hizmetlerinin sunumunda aracı rolü olan pek çok faktör söz konusudur. Son yıllarda ülkeler sağlık sistemlerini daha nitelikle hale getirme çabası içerisindedir. Bu bağlamda sağlık hizmetlerinin sunumunda liderlik konusu üzerine eğilim gösterilmeye başlanmıştır. Sağlık kurumlarında etkili ve nitelikli hizmet verilmesinin liderlik davranışlarıyla yakından ilişkili olduğu belirtilmektedir. Konu ile ilgili yapılan araştırmalarda hasta memnuniyeti üzerine liderlik davranışlarının belirleyici etkisi olduğu vurgulanmaktadır. Sağlık profesyonellerinden bir grubu oluşturan ebelerde bakım hizmetinin kalitesini artırmak için alternatif liderlik stillerini takip etmeli ve bakımlarına entegre etmelidirler. Bu bağlamda bu bölümde ele alınan alternatif liderlik stillerinin ebeler yol gösterici olacağı düşünülmektedir.