Motivasyon - Gür, Elif Yağmur; Göçmez, Sema (Ebelikte Yönetim, 2023)
Teknolojik gelişmelerle birlikte küreselleşen dünyada, örgütlerin artan rekabete ayak uydurabilmeleri ve başarıya ulaşabilmeleri için performansı yüksek çalışanlara gereksinim vardır. Ancak iyi motive edilmiş çalışanların performansı yüksek olur. Bu sebeple çalışan motivasyonu için performanslarının değerlendirilmesi ve örgütsel uygulamalarda kullanılması gerekir. Hizmet sunan kurumlarda hizmet kalitesinin en önemli belirleyicisi çalışandır. İnsan merkezli ve birden fazla meslek grubunun beraber çalıştığı karmaşık iş yüküne sahip sağlık kurumlarında çalışan motivasyonu kaliteli hizmet verilmesi açısından fazlasıyla önemlidir. Başta ebeler olmak üzere sağlık çalışanlarını motive etmek hem sağlık kurumlarının hedeflerine ulaşmasına hem de çalışanların yaptıkları işten doyum alarak hizmet sunmasına olanak sağlayacaktır. Çalışan motivasyonunu artırma ile varılmak istenen nokta, daha verimli çalışma isteği sağlayacak etkenleri tespit ederek ihtiyaçları mümkün olduğunca karşılamak ve çalışanların işe istekli gelerek, verilen hizmet ve bakım kalitesini artırmaktır. Bu bölümde motivasyon kavramına, teorilerine, sağlık kurumları ve çalışanlar açısından önemine, sağlık kurumlarında yönetici pozisyonunda görev yapan ebelerin çalışan motivasyonunu artırmak için sorumluluklarına yer verilmiştir.